17 Ağustos, 2009

SİRKELİ BİBER


MALZEMELER ;
yarım kilo sivri biber
1 çay bardağı sirke
yarım çay bardağı sıvı yağ
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI ;
Biberleri yıkayın ve herbirine bir bıçak ile boylamasına çizik atın, tencereye alın üzerlerini örtecek kadar su ilave edin biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.. haşlanan biberlerin suyunu süzüp soğuk su ilave ederek soğumasını sağlayın.. tekrar suyunu süzerek ayrı bir kaba alın içine sirke, sıvı yağ, tuz ve (iyice dövülmüş) sarımsağıda ekleyip harmanlayın. Karışımı bir kavanoz içine dökün ve elinizle üzerlerine biraz bastırın kapağını kapatın buzdolabında 4 - 5 saat, yada (benim tavsiyem) 1 gün bekletin, yemeklerin yanında servis edin, afiyet olsun..

TAVUKLU ARPAŞEHRİYE ÇORBASI

MALZEMELER ;
1 çay bardağı arpaşehriye
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin yağ
1 çorba kaşığı salça
kemiksiz tavuk göğüs'ü
maydanoz, tuz , karabiber

YAPILIŞI ;Bir tencerede tavuk göğsünü 5 bardak su ile haşlayın ve tencereden çıkarın soğusun, suyunu atmayın çorbada kullanmak üzre bekletin. Ayrı bir tencere içine önce yağı biraz eriyincede unu katın ve bir miktar kavurun (çok kızarmayacak şekilde) daha sonra salçayı ekleyip karıştırın ve tavuk suyunu içine azar azar karıştırarak ekleyin, ve 6 - 7 bardak sıcak su ekleyin, tuz ve karabiberi de ekleyin kaynayınca şehriyeleri de ekleyip karıştırın kısık ateşte kaynatın.. Bu arada haşlanmış tavuk göğüslerini küçük parçalara ayırın.. Şehriyeler biraz pişince tavuk göğüslerini de çorbaya katın bir iki taşım daha kaynatın ve ocağı söndürün, son olarak kıyılmış maydanozlarıda üzerine serpiştirin, afiyet olsun..


15 Ağustos, 2009

BULGUR PİLAVI

MALZEMELER ;
1buçuk kase bulgur
200 gr. kıyma
1 büyük boy patates
1 adet patlıcan
1 baş soğan
1 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvı yağ
50 gr. margarin yağ
tuz, isot

YAPILIŞI ;
Bulguru iyice yıkayın bir kab içine alın..
patateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde (bir kap su içine )doğrayı, patlıcanlarıda şerit olarak soyun (bir kap tuzlu su içine) küp şeklinde doğrayın, domatesleride kabuklarından ayırıp aynı şekilde doğrayın...
Tencereye margarini ve ince kıydığınız soğanları atın kısık ateşte biraz kavurun sonra içine hazırladığınız patatesleri atın ve kıymayı, sıvı yağınıda ekleyip kavurun en son olarak, patlıcanları , domates, salça, tuz isot, ekleyin harmanlayın son olarakda bulguru ekleyin 2 kase sıcak su ilave edin kapağını kapatın, kısık ateşte pişirin, afiyet olsun..

UN KURABİYESİ

MALZEMELER ;
1 paket margarin yağ
yarım su bardağından biraz fazla pudra şekeri
4buçuk su bardağı un
yarım paket kabartma tozu

YAPILIŞI ;
Margarini eritin ve kısık ateşte 3 - 4 dk. kadar kaynatın ve ocağı kapatıp ılıması için bekleyin. (iyice ılık olmasına özen gösterin, sıcakken eklerseniz hamur tutmaz) Un ile pudra şekerini karıştırın ve ılık yağın içine azara azar döküp karıştırın, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek iyice yoğurun.. En son olarak hamuru parçalara ayırıp içine kabartma tozunu ekleyin biraz daha yoğurun..
Hamuru tezgah üzerine alın ve fitil şeklini verin daha sonra bıçak ile kesin, bir kahvaltı çatalı ile üzerlerini çizin (yağLanMamış) tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin, piştikden sonra henüz sıcakken üzerlerine pudra şekeri dökün, afiyet olsun..

ETLİ MANTAR SOTE

MALZEMELER ;
yarım kg dana kuşbaşı
yarım yahut 1 kg mantar
2 baş soğan
1 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı margarin yağ
3 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz, isot

YAPILIŞI ;
Eti yıkayın ve tencere koyun, aynı anda mantararıda yıkayıp (bir kap su içine) doğrayın (ben mantarın dış kabuklarını soyuyorum) eti bir tencereye mantarlarıda ayrı bir tencere alın ve kısık ateşe ocağa koyun.. mantarlar kaynayıpda kara suyu çıkınca ocaktan alıp suyunu süzün, pişmekte olan etin içine ekleyin margarin yağıda katın yaklaşık 1 bardak sıcak su ekleyin ve suyunu çekene dek pişirin..
Diğer tarafta bir tavanın içine sıvı yağ dökün, soğanları boylamasına ikiye bölün ve piyaz gibi yan yan ince doğrayın tavaya atın içine tuz ekleyip bir miktar kavurun ve doğranmış domatesleri, isot'u içine atın bir miktar daha kavurun ve salça ekleyin harmanlayın..
Pişirdiğiniz mantarlı etin içine bu sosu ekleyin yarım bardak kadarda sıcak su katın karıştırın kapağını kapatın kısık eteşte 2 dk bekletin ve ocağı södürün, afiyet olsun..

MERCİMEK ÇORBASI (kıtır ekmekli)

MAZLEMELER ;
1buçuk kase mercimek
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin yağ
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay kaşığı isot
çok az karabiber

Kıtırekmek için; 2 dilim bayat ekmek
2 çorba kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI ;
Mercimekleri bol suda iyice yıkayın derin bir tencereye koyup, tencerenin yarısına kadar su ekleyin kaynatın kapağını tam kapatmayın ki taşmasın, kaynayınca köpüğünü alın.. mercimekler iyice haşlanınca ocaktan alıp çorbayı blender dan geçirin. başka bir tencereye margarini koyun içine unu ekleyip (kısık ateşte) biraz kavurun sonra salça ekleyip karıştırın ve blenderdan geçirdiğiniz çorbayı içine yavaş yavak karıştırarak dökün (tel çırpma aletide kullanılabilir) çorbaya istenilen kıvama göre sıcak su ekleyin, tuz isot ve karabiberide atıp karıştırın biraz daha kaynatın ve ocağı södürün..
Çorbayı servis ediceğiniz zaman, kıtır ekmeklerini hazırlayın..
Bayat ekmekleri küp şeker büyüklüğünde kesin, tavaya sıvı yağı dökün ocağı kısık ateşte yakın, ve ekmekleri ekleyip sürekli karıştırarak biraz kızartın, ekmekler henüz sıcakken kaselere alınan çorbanın üstüne dökün ve servis edin, afiyet olsun..

14 Ağustos, 2009

VİŞNE KOMPOSTO

MALZEMELER ;
1 kg vişne
1buçuk kase şeker
5 su bardağı su

YAPILIŞI ;
vişneleri saplarından ayırın yıkayın, tencere alıp suyu ekleyin ocağı yakın kaynayınca ocağı kısın, vişnelerin üzerlerinde çizgiler belirene dek kaynatın, şekeri ekleyin 5 dk daha kaynatıp ocağı söndürün, benmari üsülünde soğutup buzdolabına kaldırın soğuk olarak servis edin, afiyet olsun..

Benmari üsülü ; (sıcak suda ısıtma yada soğuk suda soğutma yöntemi) Geniş ve derin bir kap, yarısına kadar soğuk su ile doldurulur daha çabuk soğutma sağlamak için, içine buz da atılabilir, ve sıcak olan tencere bu suyun içine oturtulur bu şekilde çabuk bir soğuma sağlanır..

11 Ağustos, 2009

TÜRK KAHVESİ

YEMEKLERİN ÜSTÜNE DE BİR FİNCAN KAHVE
ÇOK İYİ GİDİYOR HANİ ;)
'Siyah inci' yada 'Müslümanların şarabı' olarak nitelendirilen kahve hakkında birçok araştırma yapılmış fakat kesin sonuca ulaşılamamış.. Bazı rivayetlere göre kahve ağacını ilk farkeden ve kahveyi bulan kişinin Habeşistan'lı bir çoban olduğu söylenmekte.. Başka bir rivayete göre bu çobanın kahve ağacını bir arap şeyhine anlatması ve şeyh in kahveyi bir içecek haline getirdiği söylenmekte.. Birbaşka rivayete göre de hz. Muhammet hastalanır, yatak döşek yatmak zorunda kalır. Halsiz ve bitkin düşer yapılan tedavilerde sonuç vermez. durumu kötüye giderken Cebrail Aleyhisselam elinde dumanlar çıkmakta olan bir tasla çıka gelir. Peygamberimiz bu koyu renkli sıcak sıvıyı içince kısa zamanda iyileşir. bu sıcak su kahveden başka bişey değildir..
Kahve aslında kiraz gibi kırmızı bir meyvedir. Kahve ağaçları bol yağış alan, sıcak iklimlerde yetişir. Tropikal bölge bu bakımdan idealdir. Brezilya, Kolombiya, Venezuella, Meksika ile Kenya, Angola, Fildişi Sahili, Etiyopya, Endonezya.. başlıca kahve üretici ülkelerdir..

Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1517'De, Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirdi. Kahve kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına 'kahvecibaşı' adında bir de rütbe eklendi. Padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı. Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi.Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
Kahve kültürümüzün ayrılmaz pir parçası olmuştur yüzyıllar içinde. Ata sözlerimize, deyimlerimize, manilerimize girmiştir: Kahvelerim pişti gel, [ Köpüklerim taştı gel, İyi günüm dostları, Kötü günüm geçti gel.. ]

[ Kahveyi pişir dursun, Koy fincana durulsun, Bize böyle edenler, Sol böğründen vurulsun.. ] vs..
Ve tabiki KURU KAHVECİ MEHMETEFENDİ, hakkında biraz yazmak istiyorum; 1857'de İstanbul Fatih'te doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Böylece İstanbul Tahmis Sokakta taze kavrulmuş, mis gibi kahvenin kokusu da çevreye yayıldı. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahveseverlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilik ve müşterilerine sağladığı kolaylıkla kısa sürede tanınarak "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anılmaya başlandı. 1871 yılından bu yana Kurukahveci Mehmet Efendi , bu zanaatı ustalık, bilgi, tecrübe ve inceliklerle babadan oğula ustadan çırağa aktarmaya devam ediyor...
Kahveyi taze tutmak için ; kahve (kendi paketi ile) bir poşete konulur sıkıca bağlanır ve sıkı kapaklı bir kavanoza konup buzdolabında saklanır, böylece kahve uzun süre tazeliğini korumuş olur..
Yapılışı ; bir fincan için cezveye iki çay kaşığı, taze kahve, bir buçuk kesme şeker,bir fincan soğuk su eklenir kısık ateş üstünde tutulur az ılıyınca karıştırılır, ve sonra bir kaşıkla köpüğü fincana alınır sonra çok kısık ateşte bir taşım daha kaynatılır ve fincanlara alınır yanında bir bardak su ile servis edilir.. Bence bu lezzete (bitter) çikolata çok yakışıyor..
Not ; açık ateşte tutarsanız yada fazla kaynatırsanız , yada kahve taze değilse ekşi bir tat alır.. bu nedenle bol köpüklü lezzetli bir kahve hazırlamak çok zor olmasada kolay da değildir.. En güzeli mangal közünün üstünde bakır cezvede pişirilen kahvedir...

ETLİ TAZE FASULYE

MALZEMELER ;
1 Kg ayşekadın fasulye
yarım kg dana kuşbaşı
1 baş soğan
1 adet büyük boy domates
50 gr margarin yağ
yarım yemek kaşığı salça, tuz , isot
YAPILIŞI ;
fasulyelerin en uç kısımlarını kesip, elinizle kırın ve yıkayın.yıkanmış kuşbaşıları, bir tencereye alın biraz pişirin (fazla pişmiyecek)suyunu çekince yağ katın, ve soğanı ince ince kıyıp ekleyin biraz kavurduktan sonra kabukları soyulmuş doğranmış domates, isot, tuz ekleyip harmanlayın birkaç çevirdikten sonra salça ekleyin, ve fasulyeleride ekleyin harmanlayın (kısık ateşte) birkaç defa karıştırarak kavurun daha sonra fasulyelerin üzerlerini örtecek kadar sıcak su ekleyin tencerenin kapağını kapatın, (kısık ateşte) pişirin, afiyet olsun..

PİRİNÇ PİLAVI


MALZEMELER ;
1buçuk kase pirinç
bir yemek kaşığı arpa şehriye
50 gr margarinn yağ
3 kase sıcak su
1buçuk tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI ;
pirinci bir süzgece alın ve bol suda yıkayın.yayvan bir tencere içine margarini ve arpa şehriyeyi ekleyip pembeleşene kadar biraz kavurun daha sonra (suyu iyice süzülen) pirinçleri ve tuzunu ekleyin (kısık ateşte) bir miktar kavurun.sıcak suyu ekleyin tencerenin kapağını kapatın suyu çekinceye kadar (kısık ateşte) pişirin afiyet olsun..

09 Ağustos, 2009

AŞURE


MALZEMELER ;
yarım kg aşurelik buğday
1buçuk su bardağı fındık
1su bardağı tuzsuz yer fıstığı
yarım su bardağı kuru üzüm
100 gr. doğranmış kuru kayısı
1 çay bardağı kuş üzümü
yarım çay bardağı çam-fıstığı
1 su bardağı dövümüş ceviz
1 adet nar, tarçın , 1 adet kuru karanfil

1 gün evvelden (ılıksuda) bekletilmiş buğdayı, bolca su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın..
bir tencereye fındıkları 4 bardak su ekleyerek biraz haşlayın daha sonra yerfıstığı, üzüm, kayısı ve yarım çay bardağı kuş üzümü ekleyip biraz daha haşlayın (kayısıların erimemesine özen gösterin) ve suyunu süzün..
iyice haşladığınız buğdayı derin bir tencere alın, içine haşladığınız yemişleri dökün, ve kaynar su ekleyin, içine karanfili ve bir çay kaşığı tarçını da atın kısık ateşte bi iki taşım kaynatın sonra 1buçuk kase şekeri de içine ekleyin bir iki taşım daha kaynatın ve ocağı södürün..
hazırladığınız aşureleri kaselere alın üzerine önce ceviz sonra çamfıstığı kuşüzümü ve tarçın dökün en son olarak nar tanelerinide atın. afiyet olsun..

07 Ağustos, 2009

BAMYA YEMEĞİ

MALZEMELER ;
yarım kg bamya
350 gr. kıyma
1 adet soğan, 2 adet domates
2 - 3 adet yeşil biber
yarım yemek kaşığı salça,
sirke, limon , tuz , isot , sıvı yağ

Sap kısımları kesilmiş bamyaları sirkeli suda yıkayın, teflon tavanın içine bir kaşık yağ ve suyunu süzdüğünüz bamyaları ve yarım limonun suyunu dökün, kısık ateşte hafif renk değiştirip kızarana kadar kavurun..
bir başka tavanın içine yağı dökün tuz atın ve kıyılmış soğan ile, doğranmış 1 biberi biraz kavurun kıyma ekleyin (kısık ateşte) biraz daha kavurduktan sonra içine kabuğu soyulmuş bir domatesi doğrayın bir iki harmanladıktan sonra salça ve isot ekleyin ve ocağı söndürün..
şimdi sıra geldi en janjanlı kısmına :)
önceden kavurduğunuz bamyaları en altta gördüğünüz gibi tencereye dizin, ortasına kıyma harcını dökün, üstüne kabuğu soyulmuş domates ve biber ile süsleyin, pişmesi için biraz sıcak su dökün bir çay kaşığı kadar tuz serpiştirin, kısık ateşte pişirin, afiyet olsun...
Not ; Tarif sır olmaktan çıktı, bu yemek böyle yapılır ;)







BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER;
1 kase ince bulgur
yarım kg kıyma
1 adet soğan
yarım çorba kaşığı salça
1 adet yumurta, maydanoz , tuz , isot
1 çay bardağı sıvı yağ ,
3 - 4 adet domates, maydanoz

Bulguru derin bir kase içine koyup yıkayın ve bir bardak ılık suda 5-10 dk bekletin.
Başka bir kabın içine, soğanı rendeleyin, suyunu iyice süzüp atın, yumurtanın da sadece sarısı ekleyin, kıyılmış maydanozu ve diğer malzemeleri de ekleyin, beklemiş bulgurun fazla suyunu iyice sıkın bunuda karışıma katıp çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun, iyice yoğurduğunuz köftelere fotoğraftaki gibi yada sandiviç köftesi şeklinde hazırlayın, teflon tavaya yarım çay bardağı yağı ekleyin ve köfteleri kısık ateşte pişirin, ve servis tabağına alın..
başka bir tavaya kalan yağı dökün, kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesleri pişirin, köftelerin üstüne dökün maydanozla süsleyip, servis edin afiyet olsun..

İRMİK TATLISI

MALZEMELER ;
4 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 bardak şeker
1 bardak irmik, kakao, muz

Derin bir tencereye, süt su irmik ve şekeri karıştırın kısık ateşte kaynayıp koyulaşıncaya kadar (dibi tutmasın diye sürekli karıştırın) pişirin, kare bir borcam içine dökün, ılıyınca üzerine kakao serpiştirin ve muz dilimleriyle süsleyerek servis edin, afiyet olsun..
Not : bu tatlıya su eklemekdeki amaç, pişerken süt dahada ağır bir tat alır, o yoğun ağır süt aromasın azaltmak için su ekleyin..

PATATESLİ POĞAÇA

MALZEMELER :
1 paket margarin yağ
2 adet yumurta
1 su bardağı ılık su
yarım paket yaş maya
1 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, susam, un
İÇ MALZEMESİ :
1 adet soğan , 2 büyük boy haşlanmış patates,
yarım yemek kaçığı salça,
yarım çay kaşığı isot, 3 yemek kaşığı sıvı yağ

ılık suda şeker ve mayayı eritin 5 dk. bekletin. yumurtanın birinin sarısını ayırın, derin bir kaba unu dökün ortasını açın ve yumurtanın kalanı ile diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin hamuru sıcak bi yerde dinlenmeye bırakın.....
Teflon tavaya yağı dökün, kıyılmış soğanları (kısık ateşte)biraz kavurun ardından salça, isot ve tuz ekleyip karıştırın, çatalla esdiğiniz haşlanmış patatesleri de ekleyin iyice karıştırın ve ocağı kapatın...
Dinlenmiş hamurdan küçük parçalar alın elinizle açın içine hazırladığınız patatesten koyup kapatın fotoğrafta görüldüğü gibi şekil verin, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla dizin ve pişirmeden önce 30 dk kadar sıcak fırında bekletin bekledikden sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpiştirin, önceden ısıtılmış fırında pişirin afiyet olsun...
( 17..20 yaşlarındayken çeşitli iç malzemeleriyle, sıkça yaptığım bu poğaça çok beyenilirdi )

03 Ağustos, 2009

DONDURMALI KEMALPAŞA (muhteşem ikili)

en sevdiğim hamur tatlısını eklemessem olmaaaz ;)MALZEMELER :
1 paket hazır kemalpaşa, toz şeker , 2 dilim limon , süslemek için çeviz (yahut en yakışan) maraş dondurması)
HAZIRLANIŞI :
Yayvan bir tencere içine 4 ila 5 bardak soğuk su istenilen damak tadına görede şeker ekleyin karıştırın . limonu ve kemalpaşalarıda atıp ocağı yakın kısık ateşte kabarıp pişene kadar kaynatın dağılmamasına özen gösterin lütfen bu güzel tatlıya saygısızlık olmasın :) piştikden sonra bir tabağa alın yanına dondurma yada üzerini fındıkla süsleyin. Bu resimleri çekmeden önce dayanamayıp yedim tabi, afiyet olsun..


SÜTLÜ AÇMA

MALZEMELER :
1 su bardağı sıvı yağ
50 gr. margarin yağ
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
un , susam, çörekotu

YAPILIŞI :
Ilık sütde şekeri ve mayayı eritip 5 dk bekletin. yumurtanın birinin sarısı ayırın, büyük bir kabın içine kalanını ve diğer malzemeleri, dinlenen mayayıda ekleyin, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip yoğurun. hazırladığınız hamuru sıcak bir ortamda 30 dk bekletin. dinlenmiş hamurunuzdan parçalar koparın fitil şeklini verip iki ucunu kıvırarak birleştirin, daha sonra (yağlamadığınız)tepsiye dizin 20 dk daha ısıtılmış fırında (pişirmeden) bekletin. kabaran açmaların üzerine yumurta sarısı sürün susam ve çörekotu ile süsleyip önceden ısıtılmış fırında pişirin. afiyet olsun..
Not : bu gibi hamur işi tariflerinde, tüm malzemelerin oda sıcaklığında ve ılık olması gereklidir..

KIYMALI POĞAÇA

MALZEMELER :
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 buçuk tatlı kaşığı kuru maya
1 adet kesme şeker
2 yumurta, un
1 tatlı kaşığı tuz, susam, çörekotu
İÇ MALZEMELERİ :
250 gr kıyma , bir büyük boy soğan, domates, maydanoz, tuz
YAPILIŞI :
öncelikle ılık sütde şeker ve mayayı karıştırıp bekletin. 2 yumurtanın birinin sarısını ayırın, kalanını ve diğer malzemeleri un ile bir kapta karıştırın ele yapışmayan bir hamur elde edip yoğurun 30 dk sıcak ortamda bekletin (ısıtılmış fırında)
hamur dinlenirken , içini hazırlayın
teflon tavada 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ bir çay kaşığı tuz ve ince kıyılmış soğanları (kısık ateşte) biraz kavurun daha sonra kıymayı ilave edip kavurun. doğranmış domateside ekleyip pişirin (1 tatlı kaşığı kadar salça da konabilir) ocağı kapatın, son olarak kıyılmış maydanozuda ekleyin.
dinlenmiş hamurdan küçük yuvarlaklar alıp elinizle açın içine hazırladığınız kıymadan koyup kapatın tekrar yuvarlayın, hepsini bu şekilde yapın ve (yağlanMamış) tepsiye dizin üstüne yumurta sarısını sürün, susam ve çörekotu ile süsleyip önceden ısıtılmış fırında pişirin, afiyet olsun..

LOR PEYNİRLİ POĞAÇA

MALZEMELER :
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım paket margarin yağ
2 yumurta
1buçuk tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
lor peyniri, maydanoz , çörekotu
YAPILIŞI ;
Öncelikle ılık sütün içine maya ile şekeri karıştırıp 5 dk. bekletin.
2 yumurtanın birinin sarısını ayırın, kalanını ve diğer malzemeleri, hazırladığınız mayayıda ekleyip derin bir kabda karıştırın ve alabildiğince un ilave edin (ele yapışmıyacak) toparlanacak kıvamda bir hamur elde edip yoğurun sıcak bir ortamda hamuru 30 dk bekletin.
lor peyniri ve kıyılmış maydanozu ( biraz tuz eklemeyi unutmayın) karıştırın dinlenmiş hamurunuzdan küçük parçalar yuvarlayın ve elinizde açın içine hazırladığınız lor dan koyup kapatın yine yuvarlayın. yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dizin. fırını biraz ısıtın ve tepsiyi içinde 15 dk kadar ( pişirmeden ) bekletin. bekledikten sonra üzerlerine ayrıdığınız yumurta sarısını sürün çörekotu ile süsleyin ve önceden ısıttığınız fırında pişirin. afiyet olsun..