23 Eylül, 2009

ELMALI KURABİYE

MALZEMELER ;
1 paket margarin yağ
yarım su bardağı pudra şekeri
2 adet elma
3 çorba kaşığı toz şeker
yarım subardağı dövülmüş ceviz
yarım paket kabartma tozu
un, tarçın

YAPILIŞI ;
Öncelikle elmaları soyun ve rendeleyin, bir tencereye alın içine toz şekeri ekleyip karıştırın, elmalar suyunu çekene dek pişirin.. Pişince bir tabağa alın, dövülmüş cevizleri ve koku vermesi için çok az tarçın ekleyip karıştırın.. Hamuru hazırlamaya başlayın, bir kabın içine un, margarinyağı ve pudra şekerini ekleyin, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun, en son olarak hamuru parçalara bölün içine kabartma tozunu serpin ve tekrar yoğurun.. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparın elinizle yumarlayın ve düzleştirin, ortasına cevizli elma harcından koyun ve hamuru iki yanlarından yukarı doğru kapatın.. (dilerseniz elmalıları yaptıktan sonra, hamurun bir kısmınada kuş üzümü katıp resimdeki gibi şekiller verebilirsiniz) Hazırlanan kurabiyeleri yağlanMamış tepsiye dizin,ve önceden ısıtılmış fırının kısık ayarında kızartmadan pişirin, sıcakken üzerlerine pudra şekeri eleyin, afiyet olsun..




TUZLU KURABİYE

MALZEMELER ;
Yarım su bardağı sıvı yağ
yarım paket margarin yağ
yarım su bardağı yoğurt
2 yumurta, beyaz peynir
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı şeker,
1 çay kaşığı mahlep,
un, kabartma tozu
susam, çörekotu

YAPILIŞI ;
Bir kabın içine, sıvı ve katı yağ, yoğurt, tuz, şeker ve bir yumurtanın sarısını ayırıp kalanları ve unu ekleyin, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun, en son olarak hamuru parçalara ayırıp kabartma tozunu serpin ve tekrar yoğurun.. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve düzleştirin, içine peynir koyup poğaça şeklinde kapatın.
Simit şeklini vermek için; cevizden az daha küçük bir parça alın, yuvarlayın ve işaret parmağınızla ortasına delik açarak elinizde döndürerek bu şekli verebilirsiniz. Hazırlanan kurabiyeleri yağlanMamış tepsiye dizin üzerlerine yumurta sarısını sürün, susam çörekotu serpin, önceden ısıtılmış fırında,üzerlerine kızarana dek pişirin, afiyet olsun..

TURŞU

MALZEMELER ;
acur, kelek, biber, salatalık
1 çay bardağı sirke,
1 çay bardağı tuz
salamura yaprak
YAPILIŞI;
Toplamı 2 kilo gelecek malzemeler için; tüm malzemeleri yıkayın, hepsine birer defa çatal batırarak delin,malzemeleri alıcak büyüklükte bir kavanozun içine (yaprak hariç) hepsini doldurun. Bir kabın içine kavanozu dolduracak ölcüde su koyun, sirkeyi ve tuzu katarak iyice karıştırın, bu karışımı kavanozun içine boşaltın (su,üzerlerini örtecek kadar olacak)en üstüne de 8-10 tane salamura yaprak örtün ve kavanozu sıkıca kapatın... en az 10 gün bekledikten sonra turşunuz hazır, afiyet olsun..

16 Eylül, 2009

KIYMALI BÖREK

MALZEMELER ;
300 gr kıyma
4 adet yufka
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
2 büyük baş soğan
1 adet domates
sıvı yağ
tuz , isot, çörekotu

YAPILIŞI ;
Bir tavaya 2 çorba kaşığı yağ ve tuz ekleyin, soğanları ince kıyın bir miktar kavurun, sonra kıymayı ekleyin biraz daha kavurun, kabuğu soyulmuş çekirdekleri alınmış irice bir domatesi içine kıyın harmanlayıp biraz daha kavurun ve ocaktan alın.Yufkaları dört eşit parçaya bölün (her parça üçgen şeklini alır) geniş kısmına hazırladığınız iç harcından koyun yanlardan kapatın ve sigara böreği sarar gibi gevşek bi şekilde sarın, gül şekli vermek için bir ucundan tutup içe doğru kıvırın, yağlanmış tepsiye dizin. Bir kase içine yumurta, tuz, yoğurt ve bir tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyin karıştırın, bu karışımı böreklerin üzerlerine sürün ve çörekotu serpiştirin, önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin, afiyet olsun..

FINDIKLI MUHALLEBİ

MALZEMELER ;
3buçuk su bardağı süt
yarım subardağı su
3 çorba kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
doğranmış fındık
hindistan cevizi

YAPILIŞI ;
Sütü ve şekeri tencere koyun karıştırın, yarım su bardağı suda pirinç unu ve unu eritin, bu karışımı şekerli süte azar azar karıştırarak ekleyin ve ocağa koyun, doğranmış fındıklarıda içne ekleyin sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Pişen muhallebiyi kaselere dökün, üzerlerine hindistan cevizi serpiştirin, soğuyunca servis edin, afiyet olsun..

HAVUÇLU ROKA SALATASI

MALZEMELER ;
Roka
havuç
domates
tuz, zeytinyağı

YAPILIŞI ;
Rokaları bol suda yıkayın, ve ince kıyın. servis ediceğiniz tabağa alın, havucu da soyup rendeleyin ve rokaların ortasına koyun, domatesleride küçük parçalarda doğrayın, havuçların kenarlarına dizin, üzerine limon tuz vede zeytinyağı ekleyip servis edin, afiyet olsun..

ZEYTİNYAĞLI BAMYA SALATASI

MALZEMELER ;
250 gram bamya
1 adet havuç
sirke, limon, tuz
zeytinyağı, maydanoz

YAPILIŞI ;
Bamyaları saplarından temizleyin sirkeli suda yıkayın. Bir tencereye su, yarım limonun suyu tuz ve bamyaları koyup haşlayın. Soyulmuş vede dilimlenmiş havuçları da başka bir tencerede su ile haşlayın, haşlanan sebzeleri sudan çıkarıp bir tabağa alın soğuduktan sonra üzererine tuz limon vede zeytinyağı dökün, maydanoz ile süsleyin, afiyet olsun..

12 Eylül, 2009

HURMA ŞEKERLEMESİ

MALZEMELER ;
500 gr. hurma (yumuşak olacak)
1 çorba kaşığı tereyağ
kuru incir
fındık
SÜSLEMEK İÇİN ;
dövülmüş fındık
hindistan cevizi
pasta süsü

YAPILIŞI ;
hurmaları yıkayın, çekirdeklerinden ayırın ve küçük parçalar halinde doğrayın.. Bir tavanın içinde tereyağını eritin ardından hurmaları katın bir miktar kavurun daha sonra bir tabağa alıp ılımasını bekleyin.. Ilıyan hurmaları elinizle top şeklinde yuvarlayın, içine birer fındık koyun tekrar yuvarlayın, aynı işlemi doğranmış incir koyarak da yapın.. Ayrı kaseler içine, dövülmüş fındık, pasta süsü, hindistan cevizini dökün, hazırladığınız topları teker teker bu kaselere atın ve hertarafını kaplayana dek kase içinde yuvarlayın, 15 - 20 dk buzdolabında bekletip servis edin, afiyet olsun..





11 Eylül, 2009

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

MALZEMELER ;
1 kg. dolmalık biber,
1buçuk kase pirinç
1 baş soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağından az zeytinyağı
dolmalık fıstık
tuz, isot, kuru-nane

YAPILIŞI ;
Bir tencereye zeytinyağının yarısını dökün, içine soğanı ince kıyınfıstıkları ve tuzu ekleyip kavurun, kabukları soyulmuş ve doğranmış 1 domatesi de ekleyin biraz daha kavurun ve salça,isot, kuru naneyi de ekleyip harmanlayın, karışıma yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri katın bir su bardağı su ekleyin su çekene dek karıştırarak biraz pişirin..Dolmalık biberleri çekirdeklerinden ayıklayıp yıkayın, derin bir tencereye su koyup kaynatın.. Kaynayan suyun içine biberleri atın, biraz bekletip sudan çıkarın..Hazırladığınız pirinç harcını biberlerin içine doldurun, kalan 1 dometesi doğrayıp biberlerin üstüne kapatın ve dolmaları tencereye dizin.. Bir su bardağının içine bir tatlı kaşığı salça ve tuz atın biraz su ekleyip karıştırın ve dolmaları koyduğunuz tencereye dökün, kalan zeytinyağını da üzerlerine dökün, dolmaların yarısına gelecek kadar da su ekleyin ocağa koyup kaynatın, kaynayınca kısık ateşte pişirin, afiyet olsun..

SÜTLAÇ


MALZEMELER ;
2 litre süt
1buçuk kase pirinç
1 su bardağı prinç unu
1buçuk kase toz şeker, tarçın
YAPILIŞI ;
Pirinçleri yıkayın bir tencere alın, 5 - 6 bardak su ekleyin acağa koyun, kısık ateşte pirinçler tırtıklı bir görünüm alana dek iyice pişirin..Pişen pirinçlerin üzerlerine sütü ekleyin bir miktar daha kaynatın, daha sonrada şekeri katın tekrar kaynatın bu arada hafif koyulaşacaktır.. Bir kabın içinde pirinç ununu, 1çay bardağı soğuk su, ile topak kalmayana dek eritin, bu karışımı kaynayan sütlacın içine azar azar karıştırarak ekleyin, sürekli karıştırarak pişirin koyulaşınca ocağı söndürün, hazırladığınız sütlacı hemen kaselere dökün, üzerlerine tarçın serpiştirin, afiyet olsun..

KIYMALI TEL ŞEHRİYE ÇORBASI

MALZEMELER ;
1 çay bardağı tel şehriye
150 gr. kıyma
2 çorba kaşığı margarin yağ
1buçuk çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı un
maydanoz, tuz, karabiber

YAPILIŞI ;
Margarini tencereye koyun biraz tuz atın ve kıymayı ekleyip kavurun.kavrulmuş kıymaya unu ekleyin karıştırın ve salçayı da ekleyip karıştırdıktan sonra, (12 ila 13)bardak) su ekleyin, tuz ve karabiberi de katıp kaynatın, kaynayan çorbaya şehriyeleri ekleyip karıştırın kısık ateşte şehriyeler pişene kadar kaynatın, ocağı söndürdürkten sonra üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirin, afiyet olsun..