13 Nisan, 2010

İRMİK HELVASI

MALZEMELER;
1kase irmik
1kaseden az toz şeker
yarım paket margarin yağ
1paket çam fıstığı (dolmalıkfıstık)

YAPILIŞI;
Teflon bir tava içine, yağı ve irmiği koyun kısık ateşte (tahta kaşıkla) sürekli karıştırarak rengi biraz değişene kadar kavurun, ocağı kapatmadan 3-4 dk önce çamfıstığınıda ekleyip kavurun. Diğer yanda, ayrı bir tencere alın, ocağı yakın. Tencereye 2 kase su ve toz şekeri döküp karıştırın, şeker eriyince kaynamasını beklemeden hemen kavrulan irmiği dökün karıştırın, kapağını kapatın, (2 - 3 dk sonra) suyunu çekince kapağı açıp sürekli karıştırarak biraz pişirin ve ocağı söndürüp kapağı tekrar kapatın, tencerenin üzerine bir bez ile sarın dinlenmeye bırakın. 10 dk sonra servis edebilirsiniz, afiyet olsun..

KÖFTELİ PATATES YEMEĞİ

MALZEMELER ;
400gr kıyma
yarım ekmeğin içi
2 adet soğan
3 tatlı kaşığı salça
1 adet domates
1 adet yumurta sarısı
2 adet çarliston biber
3 adet patates
10gr margarin yağ
2 yemekkaşığı sıvı yağ
maydanoz, tuz, isot
YAPILIŞI ;
Bir kabın içine, ekmek (bayat ekmek) içini biraz ıslatın iyice suyunu sıkın, üzerine 1 adet soğanı rendeleyin, kıyma, yumurta sarısı,1 tatlı kaşığı salça, kıyılmış maydanoz, tuz baharat ile iyice karıştırın. hazırlanan harcdan küçük parçalar alınelinizde köfte şeklinde yuvarlayın, bir kaba alın..
Teflon bir tavaya sıvı yağ dökün kızdırın, hazırlanan köfteleri içine atıp kızartın..
Ayrı bir tencere içine margarin yağı ekleyin doğranmış patatesleri içine atın ve 1 soğanı da parçalara bölerek içine atın kavurun daha sonrada bikaç parçaya böldüğünüz biberi ekleyinsonra 2 kaşık salçayı da ekleyin karıştırın, 1-2 su bardağı suyu da katıp kapaını kapatın.
Biraz pişdikden sonra kızarmış köfteleride üzerlerine dökün, bir miktar daha kısık ateşte pişirin, afiyet olsun..

KISIR

MALZEMELER ;
1 kase ince bulgur
1adet kuru soğan
1 adet domates
2-3 yaprak kıvırcık
2-3 dal taze soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1çorba kaşığı salça
yarım limon, tuz, isot
YAPILIŞI;
Bir kabın içinde ince bulguru yıkayın ve suyunu süzün, biraz sıcak su ekleyip bekletin.. Bir tencere içine, zeytinyağını dökün, kurusoğanı ince kıyın, yeşil soğanlarında beyaz kısımlarınıda doğrayıp tuzuda içine katın biraz kavurun sonra salçayı iki kaşık kadarda su eyleyin karıştırın, daha sonrakabaran bulguru (suyunu iyice süzerek) içine ekleyin, baharatını atıp bikaç defa karıştırın.Biraz soğuması için büyük bir tabağa dökün.
Domatesleri ve taze soğanın yeşil kısımlarını küçük olarak doğrayın, kıvırcığıda doğrayın, ılık olan bulgurun içine katın, limonuda ekleyip servis edin, afiyet olsun..

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

MALZEMELER ;
1Adet dolmalık beyaz lahana
1 buçuk kase pirinç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
dolmalık fıstık
1 su bardağı zeytinyağı
maydanoz
tuz, karabiber, isot
YAPILIŞI ;
Bir tencere içine yarım su bardağı zeytinyağını ve ince kıyılmış soğanı tuz ile kavurun, fıstıkları ekleyin sonra salça ekleyip karıştırın, yıkayıp süzdüğünüz pirinci, baharatını ve kıyılmış maydanoz katıpkarıştırın 1 bardak da su ekleyin suyunu çekene dek bekletin sonra ocağı kapatın. Ayrı bir tencereye su doldurup kaynatın, kaynamakda olan suya, yaprak olarak ayırdığınız lahanaları atın biraz yumuşayana kadar bekletin sudan çıkarın..
Lahanalardan parçalar koparın, hazırladığınız harcı içine koyup sarın, hepsi hazır olunca, tencerenin en altını bikaç yaprak lahana ile döşeyin, sarmaları boşluk kalmayacak şekilde tencereye yerleştirin.
1 tatlı kaşığı salçayı 1 bardak sıcak suda eritin, yarım su bardağı zeytinyağını gezdirin, üzerlerini kapatacak şekilde sıcak su ekleyin.. Kısık ateşte pişirin, afiyet olsun..
DipNot: (sarmaların bozulmaması için) pişerken, üzerine yayvan porselen bir tabak kapatın..

MERCİMEKLİ PİLAV

MALZEMELER;
1 kase mercimek
200gr kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
10gr margarin yağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, isot
YAPILIŞI;
Mercimekleri bol suda yıkayın, bir tencere içine alın su ekleyip mercimekler yumuşayana dek kaynatın.. Suyunu süzüp bir kenara alın..Ayrı bir tencere içine yağı ve kıyılmış soğanı kavurun, kıymayı da ekleyip kavurun sırasıyla (kabuğu soyulmuş, doğranmış) domatesleride ekleyin salça tuz isot ekleyin karıştırın, mercimekleri ve üzerlerine kadar suyuda ekleyinkısık ateşte bir miktar kaynatın..
PİLAV İÇİN MALZEMELER;
1 kase pirinç
yarın çay pardağı tel şehriye
20 gr margarin yağ
2 kase sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI;
Öncelikle princi bol su ile yıkayıp süzün. Bir tencerenin içine yağ ile şehriyeleri rengi değişene dek kavurunsonra princi ve tuzu ekleyin bir miktar daha kavurun, içine sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın kısık ateşte pişirinsuyunu çekince ocağı söndürün tencerenin üzerini bir bez ile sarlayın dinleneye bırakın..
Dipnot; (resimde göründüğü gibi) Bir kase içine, önce hazırladığnız mercimek yemeğinden iki kaşık kadar koyun, sonra pilavdan koyun üzerine bastırın ve bir yemek tabağını kase üzerine kapatıp çevirin, servis edin, afiyet olsun..