31 Ocak, 2010

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

MALZEMELER ;
yarım kg salamura yaprak
1buçuk kase pirinç
1 adet soğan
2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket çam fıstığı
tuz, siot, nane

YAPILIŞI ;
Öncelikle salamura yaprakları sıcak suda 1 saat kadar bekletin..
Bir tencere içine yarım çay bardağı zeytinyağını ve ince kıyılmış soğanları, fıstıklarıda ekleyerek kavurun, ve salça tuz isot nane ekleyin harmanlayın, bol suda yıkanmış pirincide ekleyin biraz kavurun, yaklaşık 1 kase sıcak su katın kısık ateşte suyu çekene dek bekletin..
Yapraklardan bir tanesini, düz bir tabak üstüne alın, ters tarafı üstte kalacak şekilde koyun, geniş olan kısmına iç harcından koyun iki yanlarından kapatın ve sarın.. Bu şekilde hepsini sarın..
Tencerenin en alt kısmına bikaç boş yaprak döşeyin, ve sardığınız yaprakları boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin, en üstünü de boş yapraklarla kapatın.. Bir bardağın içine bir tatlı kaşığı salça
ve çok az tuz sıcak su ekleyin karıştırın bu karışımı sarmaların üzerlerine dökün ve yarım çay bardağı zeytinyağınıda üzerine ekleyin, tencerenin üstüne yayvan bir porselen tabak kapatın, ve tencereye, tabağın üstüne çıkmayacak kadar sıcak su ekleyin.. kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin, afiyet olsun..

PEYNİRLİ KOL BÖREĞİ

MALZEMELER;
1Kg yufka
400 gr lor peyniri
sıvı yağ maydanoz
2 kaşık yoğurt
1 adet yumurta
susam, tuz

YAPILIŞI;
Öncelikle lor peynirine tuz vede kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın.. Yuvarlak bir tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın.. Yufkaların her birini ortadan ikiye bölün,böldüğünüz yarım yufkayı tezgaha alın bir kaşık sıvı yağını yufkaya gezdirin, geniş olan kısmına lor harcından koyun ve gevşek olarak sarın, sardığınız yufkayı tepsinin tam ortasına gül şekli gibi sararak koyun, diğer yufkarada aynı işlemi uygulayın, tepsideki sardığınız böreğin yanına ekleyin.. Son olarak bir kase içine 2 kaşık sıvı yağ ile yoğurdu, yumurtayı azda tuz ekleyin çırpın, bu karışımı böreklerin üstüne eşit miktarda yayın, ve susam serpiştirin.. Önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin,Pizza dilimi şeklinde keserek servis edin, afiyet olsun..

ŞEKERLİ PORTAKALLI KURABİYE

MALZEMELER;
1 çay bardağı yoğurt
1buçuk çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
portakal kabuğu
1 paket kabartma tozu, un

YAPILIŞI ;
Derin bir kap içine sıvı yağ, yoğurt, yumurta, şeker ve un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.. yoğurduğunuz hamuru parçalara ayırın, yarım portakalın kabuğunu rendeleyip hamurun içine ekleyin ve kabartma tozunuda ekleyip tekrar yoğurun.. Hamurdan parçalar koparın yuvarlayın elinizle iyice düzleştirin ve yağlaNMamış tepsiye dizin üzerlerine toz şekeri serpiştirin, önceden ısıtılmış fırında pişirin, afiyet olsun..

KARNABAHAR YEMEĞİ


MALZEMELER;
1 adet karnabahar
200 gr kıyma
1 adet soğan
2 çorba kaşığı margarin yağ
2 çorba kaşığı salça, tuz, isot
YAPILIŞI;
Büyük bir tencereye parçalara ayırıp yıkadığınız karnabaharı su ve 2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek, fazla yumuşamayacak kadar haşlayın.. Sudan çıkardığınız karnabaharı bir kenara alın.. Ayrı bir yayvan tencerede margarin yağı, tuz ve kıyılmış soğanı biraz kavurduktan sonra, kıymayı ekleyin kavurun, ve son olarak salça vede isot ekleyin harmanlayın, az haşlanmış karnabaharlarıda üzerine ekleyin, 2 su bardağı kadar da sıcak su ekleyin, kısık ateşte pişirin, pişen karnabaharı 15-20 dk kadar dinlendirip, servis edin, afiyet olsun..

29 Ocak, 2010

ELMALI CEVİZLİ KURABİYE

MAZLEMELER ;
Yarım paket margarin yağ
yarım su bardağı yoğurt
2 yumurta
yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu, un
İÇ MALZEMESİ İÇİN;
2 adet rendelenmiş elma
3 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın,
1 çay bardağı dövülmüş çeviz

YAPILIŞI ;
Öncelikle bir tencereye elma ve şekeri döküp elmalar suyunu çekene dek karıştırarak pişirin, pişen elmayı bir tabağa alın, ılıyınca içine dövülmüş ceviz ve tarçın ekleyin karıştırın..
Derin bir kab içine, margarin yumurta pudraşekeri , yoğurdu koyup un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin, son olarak hamuru parçalara bölüp kabartma tozunu ekleyin tekrar yoğurun.. Hazırlanan hamurdan büyük parçalar alın, düzleştirin üstüne su bardağı kapatarak kesin, böylece kenarları düzgün yuvarlak bi şekil olacak, elinizle oval hale gelecek şekilde daha açın ortasına elma harcını koyun iki yanı üst üste gelecek şekilde kapatın, yağlanmamış tepsiye dizin, önceden ısıtılmış fırında pişirin, ılıyınca üzerlerine pudra şekeri eleyin, afiyet olsun..

IHLAMUR ÇAYI

Soğuk kış günleri için ve soğuk algınlığı için güzel bir çay, ıhlamur sevenler yada benim gibi sevmeyenler de özellikle denemeli, çünki içindeki malzemeler ıhlamurun baskın aromasını değiştiriyor, ve tadı çok çok daha güzel oluyor..

MALZEMELER;
Ihlamur , 2 dilim limon,
yarım elmanın kabuğu
iki dilim ayvanın kabuğu
kuru nane, karanfil

HAZIRLANIŞI;
Tüm malzemeri yıkayıp bir cezve içine yada, fazla yapacaksanız küçük bir tencere içine koyup su ekleyin ve kaynatın, iyice kaynayan çayı, süzgeçden geçirerek bardaklara dökün küçük bir parça limon ve 1-2 kesme şeker ile sıcak olarak servis edin, afiyet olsun..

28 Ocak, 2010

PATATES SALATASI

MALZEMELER ;
2 Adet orta boy patates
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
2 yaprak kıvırcık
maydanoz, cherry domates
limon, zeytinyağı, tuz, isot

YAPILIŞI ;
Patatesleri haşlayın ve soğutun..
Kabuğu alınan soğanı ortadan bölüp kesme tahtasına alın ince kıyın, bir kap su içinde yıkayın suyunu süzüp salata tabağına alın, patatesleri doğrayıp soğanların üzerine ekleyin, kıvırcık, biber ve domateside doğrayıp tabağa ekleyin, en üstünede doğranmış amaydanoz ve cherry domates ile süsleyin, limon zeytinyağı tuz ve isot serpiştirin, afiyet olsun..