30 Aralık, 2009

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

MALZEMELER ;
1 kg pırasa
yarım su bardağı prinç
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, isot

YAPILIŞI;
Pırasaları bir kap suyun içine, doğrayın..
Bir tencereye yağ, salça ve baharatları ekleyip kısık ateşte biraz çevirdikten sonra, suyun içinden çıkardığınız pırasaları da ekleyin, ve harmanlayın bir müddet böyle kavurun, daha sonra sıcak su ekleyin, prasalar biraz yumuşayınca prinçleride ekleyin pişirin..
ılık yada soğuk olarak, limon ile servis edin.. afiyet olsun..

29 Aralık, 2009

MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER ;
1kg un
500gr mısır unu
2yumurta
birbuçuk tatlı kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz, susam

YAPILIŞI ;
İlk olarak 1bardak ılık suya maya ve tozşekeri karıştırın 5 dk bekletin.. Hamuru hazırlayacaınız derin bir kabın içine un ve mısır ununu eleyin, ortasını havuz gibi açın, bekletilmiş mayayı yumurtalardan birinin sarısını (üzerine sürmek için) ayırın, kalanını, tuzu ekleyin, ve ılık su ekleyerek lokma hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun..
yoğurulan hamuru, margarin yağ ile yağlanmış yuvarlak bir tepsiye dökün elinizle düzleştirin,
üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün vede susam serpiştirin.. ısıtılmış fırında mayalanması için 1 - 2 saat bekletin.. tamamen mayalanınca, pişirin, afiyet olsun..

(resimde, ben malzemeyi azaltarak daha küçük yaptım arzuya göre büyültüp küçültebilirsiniz)

26 Aralık, 2009

KAŞARLI SOSİSLER

kahvaltı sofraları için kolayca hazırlanan bir lezzet paylaşmak istiyorum..
Sosisleri doğruyoruz, sıvı yağ ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz, ocağı söndrünce, üzerlerine ince kesilmiş, kaşar peyniri atıp kapağını kapatıyoruz, 1-2 dk sonra kapak açıldığında bu görüntü çıkıyor ve çokda lezzetli.. afiyet olsun..
Not; tost-luk yumuşak kaşar peyniri anında eriyip tavaya yapışır sertleşir ki resimdekine de benzemez, o nedenle biraz sert olmalı..

KABAK YEMEĞİ

MALZEMELER ;
1kg taze kabak
200gr kıyma
1 yemek kaşığı margarin yağ
1 baş soğan1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı prinç
maydanoz, tuz, isot, karabiber

YAPILIŞI;
Kabakları yıkayın, kabak oyucaı ile tırtıklı bir şekilde soyun ve uzunlamasına 4e bölün ve su dolu bir kabın içine doğrayın.. Bir tencereye, margarini koyun ve soğanı ince olarak kıyın biraz kavurun ve kıymayı da ekleyip kavurun.. Kabuğu alınmış ve doğranmış domatesleride ekleyip harmanayın sonra salça tuz ve baharatları ekleyin.. Kabakları içine atın harmanlayın bu şekilde biraz kavurun.. Daha sonra üzerlerine kadar sıcak su ekleyin bir miktar kaynatın ve prinçlerini ekleyin, kısık ateşte pişirin.. Piştikden sonra üzerlerine maydanoz serpiştirin. Afiyet olsun..
Not; yemeğinizi pişer pişmez servis etmeyin, kapağı kapalı olarak 30 dk kadar bekletin..

MEVSİM SALATASI


MALZEMELER ;
kıvırcık , roka , havuç, kırmızı lahana, salatalık, limon, yağ, tuz

HAZIRLANIŞI ;
tüm malzemeleri iyice yıkıyoruz bol suda en önemlisi bol suda yıkamaktır unutmayın, kırmızı lahanın içinde toprak kum çamur olmaz! olur diyen yanılır.. sadece üst yaprağını yıkarız ama ben atıyorum üst yaprağını daha iyi bence.. hepsi birlikte yapılınca işte resimde gördüğünüz gibi mükemmel bir salata, ve çokda faydalı.. afiyet olsun..

06 Aralık, 2009

Çiçek kurabiye (çocuklar için güzel bir süpriz)

MALZEMELER ;
Yarım paket margarin yağ
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
kabartma tozu, un
bitter çikolata
sütlü çikolata
hindistan cevizi kakao

YAPILIŞI;
Bir kabın içine margarini, sıvıyağı, (1 su bardağı puda şekerinden yarım çay bardağını ayırın)kalanını ve unu katıp yoğurun. İyice yoğurulan hamuru parçalara ayırın kabartma tozunu ekleyin tekraryoğurun..
Hamuru iki parçaya bölün bir parçasına kakao ve ayırdığınız kalan pudra şekerini ekleyip yoğurun. Hzırlanan hamurlara resimdeki gibi şekil verin ve kenarlarına kürdan takıp tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin..
Çikolataları benmari usulünde eritin. Sadece yassı olarak hazırladığınız şekilsiz kurabiyeleri bu çikolata sosuna batırın ve ardında hindistan cevizine batırın, yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin ve donması için biraz buzdolabında bekletin.. Son olarak resimdeki gibi bir kutuya kurabiyeleri dizin..
Not: Kurabiyelerin bu şekilde durması için kutuya birkaç kat, köpük kullandım.. İki küçük yeğenim bu süprizime bayıldılar e artık çocuklara afiyet olsun =)